irbus tar et steg tilbake, utsetter lanseringen av et hydrogen konseptfly med flere Ă„r og satser for fullt videre pĂ„ utviklingen av Open Fan-teknologien. MĂ„let er at nye passasjerfly skal bli 20-30 prosent mer drivstoffeffektive enn dagens flymodeller som A320.Â

Under Airbus Summit 2025, som nylig ble arrangert i Toulouse, ble det kjent at de fÞrste testflygninger av teknologien skal utfÞres av A380-demonstratoren mot slutten av dette tiÄret.
Nytt hydrogen konseptfly
Under konferansen i Toulouse viser Airbus og SAS fram et nytt, tenkt hydrogen flykonsept drevet av fire 2-megawatt helelektriske motorer, hver drevet av et brenselcellesystem som omdanner hydrogen og oksygen til elektrisk energi.

De fire brenselcellesystemene vil bli forsynt fra to hydrogentanker. Dette konseptet vil ta form i lĂžpet av de neste Ă„rene med tester for Ă„ modne teknologiene knyttet til framdriftssystemene samt lagring og distribusjon av hydrogen.
_20250406_Airbus-Summit---ZEROe---LH2BB-infographics2.jpg)
For utviklingen av Open Fan samarbeider Airbus med CFM International, som er et joint venture med GE Aerospace i USA og franske Safran.
Airbus har forelÞpig ikke utelukket noen samarbeidspartnere og er ogsÄ i samtaler med Rolls-Royce og Pratt & Whitney for Ä finne de beste lÞsningene.
Roterer med 1000 RPM
Open Fan vil med en lett vekt kunne rotere med hastigheter pÄ rundt 1000 RPM (omdreininger per minutt) sammenlignet med opptil 3000 RPM i dagens konvensjonelle motorer, opplyser Mohamed Ali, teknologi- og driftssjef i GE Aerospace, til Financial Times.

Deler av flykroppen kan skjermes og forsterkes for Ä unngÄ skader fra propellblader. Motorer kan monteres under vingene eller bak pÄ flykroppen.
Utsetter hydrogenfly uten tidsramme
Planene om Ă„ utvikle et 100-seters hydrogendrevet fly innen 2035 er utsatt uten at Airbus har oppgitt noen ny tidsramme for lansering.

Utviklingen av teknologier i forbindelse med hydrogendrevne framdriftslĂžsninger har tatt lengre tid enn forventet. Ă utvikle hydrogenbaserte systemer â inkludert infrastruktur, produksjon, distribusjon og regulatoriske rammer â viser seg Ă„ kreve globalt samarbeid og store investeringer.
Selskapet har redusert budsjettet som er allokert til sitt ZEROe-program med 25 prosent og utsatt testprogrammet med hydrogen og brenselceller pÄ A380 som testbed.
Airbus-sjef Guillaume Faury forsvarer utsettelsen og forklarer at selskapet vil unngÄ risikoen for Ä utvikle en «Concorde med hydrogen».
«Vi risikerer at en «Concorde med hydrogen» vil kunne bli en lÞsning som kommersielt ikke er levedyktig i stor skala», sier Guillaume Faury.
Airbus har stÄltro pÄ hydrogen
Airbus er imidlertid fast bestemt pÄ at en kombinasjon av hydrogen og brenselceller er den beste lÞsningen i en avkarbonisering av luftfarten. Selskapet vil arbeide videre med planer, utvikling og testing av et hydrogendrevet passasjerfly med brenselceller.

MĂ„let er Ă„ utvikle og teste et radikalt nytt framdriftssystem som fĂžrer til et netto nullutslipp innen 2050.Â
Luftfarten stĂ„r i dag for 2â3 prosent av det globale karbondioksidutslippet. For Ă„ lykkes med en avkarbonisering tas det i bruk alternative drivstoff som SAF, ny teknologi og design av nye passasjerfly.

Airbus er ikke alene. Blant andre selskaper som utvikler neste generasjons passasjerfly og -teknologi med null- og lavutslipp er Embraer, De Havilland Canada, Universal Hydrogen, ZeroAvia, Boeing, som i samarbeid med NASA utvikler konseptet Transonic Truss-Braced Wing (TTBW), JetZero, Eviation, Heart Aerospace, Rolls-Royce, Vertical Aerospace og COMAC (The Commercial Aircraft Corporation of China).
80 prosents reduksjon i utslipp
Bruk av bĂŠrekraftig flydrivstoff kan ifĂžlge Airbus bidra til 80 prosents reduksjon i karbondioksidutslipp over livssyklusen til et passasjerfly sammenlignet med bruk av tradisjonelt flydrivstoff av typen Jet A-1.

«Et av de store gjennombruddene er Open Fan-teknologien som mÄ modne mer. Deretter vil vi utfÞre flytester», forteller Bruno Fichefeux, leder av «Future Programmes» i Airbus.
«Hydrogen er kjernen i vÄr forpliktelse til Ä dekarbonisere luftfarten. Samtidig som vi har justert veikartet vÄrt, er dedikasjonen vÄr til hydrogendrevne flyreiser urokkelig», ifÞlge Bruno Fichefeux.

Han viser til erfaringene i bilsektoren og tror helelektriske fly med hydrogen og brenselceller pÄ sikt har et potensial til Ä revolusjonere luftfarten og bidra til en mer bÊrekraftig framtid.

«I lÞpet av de siste fem Ärene har vi utforsket flere hydrogenfremdriftskonsepter fÞr vi falt ned pÄ dette helelektriske konseptet. Vi er sikre pÄ at det kan gi den nÞdvendige krafttettheten for et hydrogendrevet kommersielt passasjerfly og kan utvikle seg etter hvert som vi modner teknologien», opplyser Glenn Llewellyn, Airbus-sjef for ZEROe-prosjektet.
Han deltok pÄ Avinors fÞrste konferanse om luftfart og klima i mars 2018. Avinor var tidlig ute og presenterte ambisjonen om at innenriks luftfart i Norge skal vÊre helelektrifisert innen 2040.

Fossilfri luftfart innen 2050
Det ble fulgt opp i 2020 med mÄlet om netto nullutslipp av drivhusgasser innen 2050 av over 20 luftfartsforeninger som samlet utgjÞr den europeiske luftfarten.
I 2024 gikk Avinor sammen med WiderÞe, SAS, Norwegian, NHO Luftfart og LO om mÄlet for at norsk luftfart skal vÊre fossilfri innen 2050.
«Det betyr at flyene mÄ over pÄ fossilfrie drivstoff, slik som bÊrekraftig flydrivstoff (SAF), elektrisitet og hydrogen», opplyser Avinor, som legger til:
«NÄr luftfarten har lykkes med fossilfri omstilling, har den alle muligheter til ogsÄ Ä vÊre den mest naturvennlige transportformen. Luftfart krever fÄ naturinngrep: Fra 800 meter til 3 kilometer rullebane er nok til Ä komme seg rundt i Norge og videre ut i verden. Rullebanene er allerede bygget, det vil si at det ikke er behov for Ä bygge ned ytterligere natur i fremtiden».