F

orslaget om å utvikle en vindkraftpark med 4-6 vindturbiner i 300-400 meters høyde ved Krogstad Miljøpark møter sterk motstand blant innbyggere i Lillestrøm kommune.

Akershus Energi Vind og Eidsiva Hafslund Vind begrunner sitt innspill til arealdelen i kommuneplanen i Lillestrøm med behovet for mer kraft i Osloregionen.

En av vindturbinene til Odal Vindkraftverk som består av 34 vindturbiner med en høyde på 217 meter. Anlegget er et av Norges mest moderne og det femte største kraftverket i Innlandet. Med en installert effekt på totalt 160 MW vil vindkraftverket bidra med omlag 530 GWh årlig – som dekker rundt strømbehovet for 33 000 husstander med fornybar strøm. Foto: Akershus Energi

Akershus Energi oppgir følgende om prosjektet: Etableringsår: Nærmere 2035 hvis utbygging blir vedtatt av kommune og utbygger. Årsproduksjon: Ved 5 turbiner antas en årsproduksjon på ca 100 GWh. Turbintype: Ikke bestemt. Kapasitet/effekt: 7-10 MW pr turbin.

I arealinnspillet har selskapene imidlertid utelatt å nevne at området ligger midt i en av de mest trafikkerte innflygningstraseene til Oslo lufthavn og innenfor «den ytre sonen» til Haukåsen radar som overvåker lufttrafikken over hele Østlandet.

«Når vindturbiner eller andre objekter blokkerer sikten for en radar, vil det være vanskelig for radaren å oppdage objekter som befinner seg bak vindturbinen. Det er i tillegg vanskelig å filtrere bort uønskede signaler fra vindturbiner, uten å fjerne signaler fra andre objekter i samme posisjon som vindturbinene. Det betyr at radaren vil ha problemer med å detektere andre objekter i umiddelbar nærhet til vindturbinene», ifølge NVE. Krogstad ligger midt i en av de mest trafikkerte luftromstraseene i Norge, 45 km fra Haukåsen radar, 60 km fra Oslo lufthavn på Gardermoen og 30 km fra Kjeller flyplass. Illustrasjon: Avinor
Stiller spesielt strenge krav, ifølge NVE

«I forbindelse med inn- og utflygning til og fra flyplasser og andre landingsplasser kan vindturbiner utgjøre et luftfartshinder for luftfartøy. Det stilles derfor spesielt strenge krav til etablering av vindkraftverk eller andre høye installasjoner i disse områdene», ifølge NVE, som også påpeker at «Vindturbiner kan forstyrre ulike radarsystemer».

Haukåsen radarstasjonen i Østmarka i Oslo kommune ble «oppgradert med radarantenne og tilhørende radarteknisk utstyr» i 2014, ifølge Haga & Berg/AF Gruppen som utførte arbeidet for Avinor. Bildet fra anlegget er tatt i 2018. Foto: Kjetil Ree

Dette er informasjon fra NVE som er relevant  for energibransjen. AIR24 har sendt spørsmål til Akershus Energi Vind som foreløpig ikke er besvart.

Vindparken vil blokkere deler av luftrommet

En vindpark på Krogstad med 4-6 vindturbiner i 300-400 meters høyde vil i vid omkrets blokkere luftrommet for allmennfly og militære flyaktiviteter. Det vil gi konsekvenser for operabiliteten til Luftforsvaret, 130 luftving med 330 skvadronen (også kalt redningshelikoptertjenesten), Luftambulansen, Forsvarsmateriell med testing av flysystemer samt alle brukere av Kjeller og andre flyplasser i Oslo-området.

Lars Tallhaug har på vegne av Akershus Energi Vind og Eidsiva Hafslund Vind levert «Arealinnspill til kommuneplanens arealdel 2024 – 2036» i Lillestrøm kommune om hvordan et vindkraftverk kan etableres ved Krogstad Miljøpark på grensen mellom tidligere Sørum og Fet kommuner. Foto: Akershus Energi
– Vi har sendt inn et forslag om å etablere vindkraftverk i nærheten av Krogstad Miljøpark, sier daglig leder i Akershus Energi Vind, Lars Tallhaug, til Indre Akershus Blad.

Arealets størrelse er på 1 068 dekar/ 1 km2, omtrent like stort som hele Kjeller flyplass. I arealinnspillet er «kollektivdekning, avstand til jernbanestasjon og bussholdeplass» vurdert som «Irrelevant» Det samme gjelder «avstand til forretning, service, skole, idrettsanlegg og daglige aktiviteter ellers».

Avstander og konsekvenser som gjelder Haukåsen radarstasjon, Oslo lufthavn eller Kjeller flyplass er ikke tatt med i arealinnspillet fra Akershus Energi Vind. Feltene som er satt av til å beskrive «Evt. andre risikomomenter eller sårbarhetshensyn» står tomme, som kan vitne om hastverksarbeid ved innsending av arealinnspillet til Lillestrøm kommune.

Selskapet vil samarbeide med Hafslund Eidsiva Vind med ønske om å kunne bidra til økt kraftproduksjon på Østlandet.

Illustrasjonen viser radarsonene fra Haukåsen og Oslo lufthavn, Kjeller flyplass med innflygningspunkter samt et eksempel på innflygingsmønstret til 129 jetfly med nordlig trafikkretning til Oslo lufthavn 20. juli 2021. Krogstad planområde (markert med rødt skravert område nederst til høyre) med vindturbiner vil komme i direkte konflikt med Kukollen som er et av innflygningspunktene til Kjeller. Vindparken ligger like utenfor en radius på 30 km fra Kjeller og innenfor en ytre sone (30–50 km) fra Haukåsen radar. Her vil «effekten på radaren normalt være mindre, men høyreiste hindringer kan fortsatt påvirke radarens evne til å oppdage fly. Dette er særlig relevant for store vindturbinparker. Avhengig av topografi og andre faktorer, kan selv strukturer i denne sonen kreve simuleringer og tester for å fastslå potensiell påvirkning», ifølge svar på spørsmål til ChatGPT fra OpenAI. Illustrasjon: Urban Sky Kilder: Avionor/ICAO

Prosjektet er i en første fase, ifølge energiselskapene, som antyder at det vil ta opptil 10 år før prosjektet eventuelt kan stå ferdig. Et stortingsflertall for hele eller deler av EUs fjerde energimarkedspakke i 2025 kan bidra til å forsere prosessene for å realisere vindparker i Norge, etter at det har stått på stedet hvil i mange år.

Arealinnspillet fra Akershus Energi Vind kan imidlertid risikere en bråstopp hvis Forsvaret, Avinor eller Luftfartstilsynet setter ned foten.

Vindturbinene kan gi både signalforstyrrelser og «radarskygger» for Haukåsen radar, som er en viktig del av det norske luftfartsnettet.

Høyde på master og lengde på blader vil spille en vesentlig rolle. Jo større turbiner, desto større påvirkningsradius har et vindparkanlegg.

Forretningsutvikler og tidligere direktør for fornybar energi i Akershus Energi, Frank Sagvik, har siden 2011 vært styremedlem og siden 2019 vært nestleder i styret for Kunnskapsbyen Lillestrøm som har rundt 170 medlemsbedrifter. Foto: Akershus Energi
Politisk flertall i Formannskapet for en utredning

I Formannskapets møte 22. januar ble det flertall for å gå videre med planene om å utrede en mulig utvikling av vindkraftverket. Neste behandling skjer i Lillestrøm kommunestyre onsdag 29. januar.

Lillestrøm Høyre, Ap og Venstre sier ja til å utrede planene til tross for sterk motstand blant innbyggere i kommunen. Over 2 800 har i løpet av få dager signert et opprop mot planene.

Motvind Norge innkaller samtidig til folkemøte på Folkets Hus i Lillestrøm mandag 27. januar. Organisasjonen har over 21 000 medlemmer og er mot vindkraftutbygging i hele Norge.

– Motvind Norge oppfordrer Lillestrøm kommune på det sterkeste til å avvise dette prosjektet og prioritere en energipolitikk som ivaretar mennesker, natur og lokaldemokrati. Om man mener at Østlandet har behov for mer energi, er løsningen uansett ikke å ødelegge nærmiljø og natur med ineffektive vindkraftprosjekter. Det finnes bedre alternativer for fornybar energi som bør utforskes først, avslutter John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge.
Montering av bladene til Odal Vindkraftverk som er bygget i Nord-Odal kommune ved fylkesgrensen mellom Innlandet og Akershus, like øst for Minnesund og Mjøsa. Anlegget består av 34 turbiner som fordeler seg med 23 på Songkjølen og 11 på Engerfjellet. Foto: Akershus Energi

Motvind Norge mener området er ikke egnet for vindkraft.

– Ifølge NVEs temakart er gjennomsnittlig vindhastighet i området kun 6 m/s i 120 meters høyde. Dette er langt under det som kreves for effektiv vindkraftproduksjon. Selv med svært høye turbiner, vil prosjektet kun oppnå gjennomsnittlige bruktimer på 2234 timer i året. Dette gir en årlig produksjon på 78 GWh for de planlagte fem turbinene, ikke 100 GWh som utbyggerne feilaktig har oppgitt til media. Dette betyr at det reelle produksjonspotensialet er 22 % lavere enn det som påstås, forklarer John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge.

Møteleder fra Motvind Norge er Gaute Grøtta Grav som engasjerer seg for å stoppe planene fra Akerhus Energi Vind om et vindkraftverk ved Krogstad Miljøpark.

«Motvind Norge ønsker å gi befolkning og politikere fakta og argumenter som belyser de omfattende konsekvensene av prosjektet. Organisasjonens støy- og verditapsillustrasjoner vil også presenteres for å gi et klart bilde av hva innbyggerne kan forvente».

Illustrasjonenen til Motvind Norge viser mulig verditap og støy fra et vindkraftanlegg i nærheten av Nordre Øyeren naturreservat. Motvind Norge inviterer til et folkemøte om arealinnspillet fra Akershus Energi Vind på Folkets Hus i Lillestrøm mandag 27. januar. Illustrasjon: Motvind Norge
Planer om 4-6 vindturbiner

Planene omfatter fire til seks vindturbiner med en høyde på rundt 300 meter. De tre energiselskapene foreslår et område som ligger kloss inntil Kukollen som er et av meldingpunktene for inn- og utflygninger for Kjeller flyplass. Området rundt Kukollen brukes også av testpiloter som skal teste ut og godkjenne redningshelikopter av typen Leonardo AW101 etter vedlikehold på Kjeller.

Planområdet er det samme som ble lansert med mulig utbygging av småflyplass av Norges Luftsportforbund (NLF) i 2016. Forslaget fra NLF høstet mye kritikk og planene om luftsportssenteret ble vraket i 2018.

Planområdet ligger også midt i den mest trafikkerte flytraseen mellom Oslo lufthavn og europeiske destinasjoner.

Kartet viser en standard ICAO instrumentutflygning fra 19R på Oslo lufthavn. Vindkraftanlegget ligger i en av hovedflytraseene mellom Oslo lufthavn og destinasjoner i Europa. På kartet er det også inntegnet radarsonene fra Haukåsen og Oslo lufthavn foruten innflygningspunkter til Kjeller flyplass (markert med turkis farge). Illustrasjon: Urban Sky Kilder: Avionor/ICAO

Akershus Energi Vind oppgir ikke om Avinor og Luftfartstilsynet er konsultert før arealinnspillet ble oversendt til Lillestrøm kommune.

AIR24 har oversendt spørsmål til regjeringen om vindturbiner på Krogstad vil gi en negativ innvirkning på luftrommet, utgjøre en risiko for flysikkerheten eller redusere luftrommets effektivitet. Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet henviser til Luftfartstilsynet som foreløpig ikke har besvart henvendelsen.

Bilde fra Odal Vind hvor et 22 tonns turbinblad falt av 10. april 2024. Foto: Akershus Energi

Luftrommet over Lillestrøm kommune er blant hovedtraseene til Gardermoen. Det gjør området sensitivt. Vindturbiner kan skape signalforstyrrelser på radarer.

I Norge er slike installasjoner underlagt vurderinger fra Luftfartstilsynet og Avinor, som setter krav til hindringers plassering basert på internasjonale retningslinjer fra ICAO (International Civil Aviation Organization) og Eurocontrol.

Det er krav om grundige analyser (f.eks. radarlinjesikt, simuleringer av forstyrrelser, osv.) før en vindturbin kan plasseres innen 50 km fra en kritisk radarinstallasjon som Haukåsen.

Eksempel på turbinplasseringer og planarealet med 4-6 vindturbiner, slik Bård S. Solem i Motvind Norge visualiserer hvordan utsikten mot Fetsund fra Marikollen skisenter kan bli i framtiden hvis det bygges et vindkraftanlegg der. Illustrasjon: Bård S. Solem
Tre soner i området rundt en radar

Generelt vurderes påvirkningsområdet i tre soner rundt en radar, ifølge ChatGPT:

1. Nærsonen (0–15 km radius)

Dette er det mest sensitive området: Innenfor denne sonen er det normalt ikke tillatt med høyreiste hindringer som vindturbiner, da de kan forårsake alvorlige forstyrrelser i radarens signal. Selv lave strukturer må nøye vurderes for å unngå refleksjoner, signalbrytninger, eller radarskygger som kan påvirke radarens funksjon.

2. Mellomsonen (15–30 km radius)

I denne sonen kan hindringer som vindturbiner tillates, men dette forutsetter detaljert analyse og godkjenning. Eventuelle vindturbiner må være plassert slik at de ikke skaper betydelig signalforstyrrelse eller skjuler luftfartsobjekter som radaren overvåker. Rotasjonen av turbinbladene kan skape dynamiske radarekko, som må undersøkes med hensyn til deres effekt på radarens ytelse.

3. Ytre sone (30–50 km radius)

Her vil effekten på radaren normalt være mindre, men høyreiste hindringer kan fortsatt påvirke radarens evne til å oppdage fly. Dette er særlig relevant for store vindturbinparker. Avhengig av topografi og andre faktorer, kan selv strukturer i denne sonen kreve simuleringer og tester for å fastslå potensiell påvirkning.

Vi gjør oppmerksom på at verken Akershus Energi Vind eller Luftfartstilsynet foreløpig har besvart spørsmål fra AIR24. Punktene under er derfor basert på svar fra ChatGPT som er en generativ kunstig intelligens chatbot utviklet av OpenAI og lansert i 2022.

Vindturbinene på Krogstad vil få en høyde på rundt 300 meter, ifølge Akershus Energi Vind, som er betydelig høyere enn Oslo Plaza eller Oslo rådhus, som Bård S. Solem i Motvind Norge har framstilt det. Illustrasjon: Bård S. Solem
ChatGPT: Faktorer som påvirker vurderingen

Topografi: Hvis området mellom radaren og turbinen er kupert, kan dette skjule noen av radarens synslinjer og redusere effekten.

Vindturbinens størrelse: Høyde på masten og lengde på bladene spiller en viktig rolle, da større turbiner har større påvirkningsradius.

Radartype og teknisk ytelse: Moderne radarer kan ha bedre filtrering av støy og forstyrrelser fra vindturbiner, noe som kan redusere konsekvensene i ytre soner.

Oppdatert 
19.2.2025 21:59
 Artikler om 
Luftfart

Flere artikler om 

Luftfart

 ...

SEALLE

Abonnér på nyhetsbrev!

Les om Personvern
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.