K

jeller er testarena for Universitetet i Oslo (UiO) som de siste fire årene har brukt området til utvikling og testing av Kon-tiki-prosjektet.

Raketten «Kon-tiki» tilhører Portal Space, en studentorganisasjon i UiO som under testing har base hos Institutt for Teknologisystemer (ITS) i bygget til UiO og NORSAR på Kjeller.

Videoen under viser «hot-fire»-test nummer tre 22. juni.

– Vi er en 100 prosent studentdrevet organisasjon, som har fokus på at studenter kan anvende det de lærer på studiet til et praktisk prosjekt og som forbereder de til arbeidslivet, forteller leder av Portal Space, Jannik Eschler.

Leder for Portal Space, Jannik Eschler, sammen med kreativ leder Sofie Thomassen. I bakgrunnen ses test-containeren med rakettmotor. Foto: AIR24
Utvikler rakett og jetmotor

– Alt av utviklingen, testingen, produksjonen og evalueringen av selve raketten og jetmotoren er gjort av oss.

Testingen skjer midt i området hvor også OsloMet, Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Institutt for Energiteknikk (IFE), Forskningsparken på Kjeller og Kongsberg Defence & Aerospace holder til.

Portal Space består for tiden av 34 studenter, som er alt fra første år bachelor til siste år master.

– Det er veldig ulik bakgrunn. Det er selvfølgelig flest fysikkstudenter, for det er de som aller mest interessert i rakettforskning. Vi har alt fra kjemikere, matematikere, informatikere, og andre som studerer historie eller sosialvitenskap, sier Jannik Eschler.

Det hele startet opp for fire år siden, og mange studenter har vært innom prosjektet som en del av sine utdanningsløp.

Første test med vertikal «hot-fire» på Kjeller 20. juli 2022. Foto: Portal Space
Tester rakettmotoren på Kjeller

– I dag forbereder vi noen tester. Vi tester rakettmotoren vår tre ganger seinere i dag. Det blir såkalte «hot-fires», der vi fyller opp raketten med drivstoff tilsvarende som vi vil gjøre før en oppskyting. Under testingen strammer vi raketten til containeren som dere ser i bakgrunnen her.

Under testen tenner studentene motoren for å undersøke og monitorere om den fungerer som planlagt.

Etter et år med å etablering av organisasjonen med design og utvikling av raketten, ble første vellykkede hot-fire test gjennomført 17. juli 2021. Første «hot-fire» med «regenerative cooling» (bildet over) ble gjennomført 28. mai 2022. Foto: Portal Space

Portal Space har og har hatt flere sponsorer og samarbeidspartnere underveis i utviklingen av raketten.

– Ja, vi samarbeider veldig mye med industrien. Det er eksempelvis aktører som Kongsberg eller Eidsvoll Electronics, som utvikler teknologi tilsvarende det vi holder på med. Det vil si både hardware-utvikling og elektronikk, og rakettmotortesting, forklarer Jannik Eschler.
Kobling til arbeidslivet

– I tillegg jobber vi selvfølgelig tett sammen med Universitetet i Oslo, som har vært til veldig stor hjelp, både med tanke på å gi oss tilgang til testfasiliteter, men også til hjelp med etablering av selve organisasjonen. Det har vært til veldig stor hjelp, og hele prosjektet gir gode anledninger til å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere.

Samling ved testanlegget til Portal Space på Kjeller. Foto: Portal Space

– For det er også noe vi har veldig lyst på, at koblingen mellom studentene som holder på her og arbeidslivet blir litt tettere.

– Kjeller er jo fantastisk for oss. Det er litt vanskelig å teste en rakettmotor innenfor Oslo, siden det er såpass tett med boliger og mange folk, så det å kunne komme hit til ITS [Institutt for Teknologisystemer red. anm] på Kjeller er en fantastisk mulighet.

Jannik Eschler viser fram rakettmotoren til Kon-tiki. Foto: AIR24
Fra Sveits til Lillehammer og UiO
– Det er både lokasjonen hvor vi har mulighet til å sette oss inndørs når det regner, sånn som det gjør i dag, og likevel teste, men samtidig det å ha nærheten til industrien, med blant andre FFI eller Kongsberg. Det er ganske kult å ha, sier Jannik Eschler som har vokst opp i Spiez, en liten by i Sveits litt sør for Bern.

Han kom til Norge og NTG på Lillehammer for seks år siden, hvor han som syklist og toppidrettsutøver startet med idrettsstudier.

– Jeg synes studielivet ved Universitetet i Oslo er utrolig flott. Det har rykte på å være et kulturuniversitet, men etter min oppfatning stemmer ikke det helt. Ved UiO skjer det ekstremt mye, og det er utrolig mange prosjekter som pågår samtidig, med omfattende forskning og utvikling av nye teknologier.

– Selve miljøet ved UiO er fantastisk. Jeg har møtt utrolig mange hyggelige mennesker, både i miljøet til Portal Space og i selve studieløpet, forteller Jannik Eschler til AIR24.

Intervjuer på video: Sofie Thomassen, kreativ leder hos Portal Space

Oppdatert 
13.7.2024 22:05
 Artikler om 
Innovasjon

Flere artikler om 

Innovasjon

 ...

SEALLE

Abonnér på nyhetsbrev!

Les om Personvern
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.